CV Yazmanın Püf Noktaları 

 

Bir zamanların tanıdık yardımıyla işe başvurma yöntemleri son buldu. Artık hangi mevkii için olursa olsun iş başvurusunda bulunan kişiden ciddi bir CV isteniyor ve değerlendirmeler CV’nizde kendinizi ne kadar gösterebilmenizle aynı pararlelde yapılıyor.

İş başvurusunuda bulunmak için oluşturduğunuz CV’nizi hazırlarken elbette ki etrafınızdaki eş dosttan yardım alıyor bir de onların göz atmasını istiyorsunuz.

Ancak unutmayın ki herkesin, bulunduğu konuma göre farklı bir CV formatı ve bilgi sıralaması yapması gerekiyor. Örneğin yeni mezunlarla 20 yıldır aynı kurumda çalışanların CV’leri birbirinden farklı olmalıdır. Şimdi aşağıdakilerden hangisi sizin durumunuzu daha iyi tanımlıyorsa o tanıma uygun bir CV oluşturun ve püf noktalara göz atın.

 

Diploma koleksiyonu olup da deneyimi olmayan...

Genellikle akademik kariyerini tamamlamış kişilerin en büyük problemlerinden biri, farklı farklı zamanlarda farklı kurslardan, üniversitelerden diploma koleksiyonu yapmış, çok iyi okullarda iyi eğitim almış olsalar bile iş tecrübelerinin olmamasıdır. Bu durumda;

  • CV’nizin en temel özelliği sizin entellektüel yanınızı ortaya çıkarması olmalıdır.

  • Eğitim durumunuzu kişisel bilgilerinizin hemen altında sıralayın.

  • Eğitiminizle paralel olan tüm stajlarınızı eğitim bölümünün altında tarih sırasına göre listeleyin. Bu stajlarda neler yaptığınızı da, becerilerinizi ortaya çıkaracak biçimde yazın.

  • Sizi diğerlerinden ayıracak özel yeteneklerinizi yazmayı unutmayın. Örneğin 10 parmak daktilo, ileri derece ingilizce, sualtı dalış sertifikası gibi...

Aynı sektörde ve aynı işyerinde uzun yıllar çalışmış bir kişi...

Demek ki siz 10-15 yıldır aynı şirkette çalışmaktasınız. Bu durum güvenilirlik ve kurumsallık açısından bir avantaj olsa bile yeni girişimlere açık olma ve farklı deneyim sahibi olma konusunda eksi puandır. Sizin CV’nizin biraz daha fonksiyonel olması gerekir.

  • Öncelikle çalıştığınız yerin adını yazmadan, hangi konumlarda neler yaptığınızı anlatın. Örneğin x departmanında şunları şunları, y departmanında bunları bunları yaptım diye sıralayın. Çalıştığınız her farklı konum için ayrı bir başlık çıkarın.

  • Bu sayede işyeri deneyiminiz bir kaç tane olsa bile farklı departmanlarda ve farklı görevlerde çalıştığınızı belirtmiş olursunuz.

  • Profesonel olarak çalışılan kurumlar bölümünde, çalıştığınız şirketleri ve yanlarına işe giriş ve çıkış tarihlerini yazın.

  • Çalıştığınız yerlerin sayısında bir artış sağlamak için 20 yıl öncesinde kalsa bile yaptığınız stajları eklemeyi unutmayın.

Üniversiteden yeni mezun olan gençler...

Büyük hayallerle başladığınız üniversite eğitiminiz sona erdi. Ancak üniversiteden dışarı çıkınca etrafınızdaki tüm iş ilanlarında deneyim arandığını gördünüz. İşin sizin için uygun olduğunu düşünüyorsunuz ancak o deneyimler CV’nizde bulunmuyor. O halde ümitsizliğe kapılmak yerine CV’nizde bazı yönlerinizi öne çıkarıp bazılarını daha arkaya atacaksınız.

  • CV’nizi yazarken son derece doğal ve samimi olmaya özen gösterin. Detaylardan kaçının.

  • Kişisel bilgilerinizin altına eğitim dumunuzu belirten bilgileri ekleyin. Hangi yıl nerelerden mezun olduğunuzu...

  • Bildiğiniz yabancı dilleri ve bilgisayar programlarını yazın.

  • Staj yaptığınz yerleri ve buradan sizin için referans verebilecek kişileri belirtin.

  • Ufak tefek yaz tatillerinde bile olsa çalıştığınız yerleri listeleyin.

  • En sonuna CV’nizi okuyanların ilgisini çekecek bir proje oluşturup, bu projeden bahsedin. Neden bu işe girmek istediğinizi ve oraya girdiğiniz zaman gerçekleştirmeyi düşündüğünüz bir projeyi anlatın.

 

Üniversite mezunu olmayan ve daha önce ufak tefek işlerde çalışmış gençler...

Çok ses getirmeyen işlerde çalıştınız ancak bu kez daha iyi bir konumda işe başlamak istiyorsunuz. Üniversite diplomanız olmadığı için biraz çekingensiniz. O halde size söylediğimiz tüyoları dikkate alın.

  • CV’nizin en üstüne kişisel bilgilerinizi yazdıktan hemen sonra iş deneyimlerinizi sıralayın. Bunlar ufak tefek işler olabilir. En azından birçok yerde birçok deneyim kazandığınızın işaretidir.

  • İş deneyimlerinizi sıralarken sektörel olarak başlıklandırın. Örneğin Mcdonalds’da, ardından da bir mağazada tezgahtar olarak mı çalıştınız, o halde CV’nize gıda sektörü ve tekstil olmak üzere 2 farklı başlık ekleyin. Altına çalıştığınız şirketin adını, görevinizi ve tarihini yazın.

  • CV’nizi yazarken pozitif yönlerinizin açığa çıkmasına olanak tanıyın. Örneğin enerjinizin, dinamizminizin, gençliğinizin, yeni işlere olan ilginizin, sorumluluk bilincinizin vs...

  • En alta ise eğitim durumunuzu ve aldığınız kursları, sertifika programlarını listeleyin.